Ectena

Toimenpiteet hallita IBS

IBS ovat ummetus, ripuli, vatsan turvotusta ja vatsakipua.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on selittämätön stressiin liittyvä sairaus, joka vaikuttaa noin 10-20 prosenttia Euroopan väestöstä.

Ehto liittyy pitkän aikavälin häiriintynyt suolen - kuten ummetus tai ripuli ja vatsan epämukavuutta tai kipua.

Vaikka se vaikuttaa lähinnä nuorten ja on hieman yleisempää naisilla kuin miehillä, IBS voi vaikuttaa ihmisten nuoret ja vanhat, miehet ja naiset.

Nopeaan tahtiin modernin elämän - ja korostaa tämän tuo mukanaan - Länsi maakunnat ovat lisääntyneet nuorten määrä IBS.

"Meidän elämäntavat muuttuvat, ja luvut näyttävät osoittavan, että lääketieteellisesti selittämätön ehtoja, kuten IBS - yhdessä krooninen väsymys, selittämätön selkäkipu ja hengästymistä - ovat lisääntyneet, sanoo tohtori Nick Read, gastroenterologian konsultti psykoterapeutti, ja toimii puheenjohtajana Gut Trust, Eurooppa hyväntekeväisyysjärjestö, joka tukee ihmisiä IBS.

"Nyt jonnekin noin 15 prosenttia väestöstä on oireita yksilöitävissä IBS," hän sanoo.

Vaikka ei ole mitään yksinkertaista parannuskeinoa IBS, siellä on paljon voit tehdä, jotta kunto helpommin hallittavissa.

Syyt

On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat johtaa IBS. Mutta asiantuntijat ovat yhtä mieltä, että suurin syy on stressi - seuraa ruokavalion ja infektioita, kuten suolistotulehdus.

"Sanoisin 95 prosenttia on alas stressiä ohella muita syitä, jotka pelaavat vähemmän merkitystä," sanoo tohtori Read.

"Kun potilaita, ymmärrät, että IBS on ilmaus asioita tapahtuu elämässään - suurtapahtumia tai elämän korostaa - kuten ihmiset menettävät työpaikkoja, eläkkeelle, avioero, synnytys, ja muut suhteet liittyviä ongelmia", hän sanoo.

Oireet

Punaisia ​​lippuja

 • kulkee verestä: tämä saattaa olla merkki paksusuolen syöpää tai koliitti
 • kuume: IBS ei liity kuumetta, joten tämä voi olla merkki infektio tai tulehdus
 • nopea laihtuminen: liittyy IBS kaltaisia ​​oireita, tämä voisi olla merkki syövän
 • äkillinen oireiden alkamisesta: jos IBS oireet näkyvät nopeasti vuotiaita 45-60, ilman selvää psykososiaalisen syy, kannattaa tarkistaa syöpä.

On tärkeää muistaa, että IBS on selittämätön sairaus, ja niin monet oireet ovat yhteisiä muiden valituksia suolistossa - kuten koliitti, infektioiden peräsuolen tai jopa peräpukamat.

Mutta tärkeimmät oireet, joiden pitäisi olla pitkällä aikavälillä eikä akuutti (6 kk mukaan raportin National Institute for Health and Clinical Excellence), voi sisältää:

 • vatsavaivat, kuten turvotus tai kipu
 • tunne alavatsakipuja
 • kulkua limaa
 • turvotus
 • ehto pahentaa syömällä
 • suolen toiminnan muutos, ilman selvää syytä, kuten sairaus tai infektio.

Muita liittyviä oireita voivat olla:

Mitä voit tehdä?

Tiedä syy

"On tärkeää, että joku IBS - sekä niiden GP - kysyä muutamia kysymyksiä.

 • Mitä oli tekeillä, kun IBS alkoi?
 • Milloin kunnossa tulevat ja menevät?
 • Mitä oireita muistuttaa sinua?

"Vain ymmärtämään syitä voi tehdä sinusta paljon enemmän osallisia ja pystyy käsittelemään kunnossa", sanoo tohtori Read.

Over-the-counter lääkkeitä

Apteekista voi ostaa tuotteita, jotka voivat auttaa.

Toimenpiteet hallita IBS. äkillinen oireiden alkamisesta.
Toimenpiteet hallita IBS. äkillinen oireiden alkamisesta.

On olemassa erilaisia ​​over-the-counter tuotteita, jotka voivat auttaa oireita IBS. Näitä ovat kouristuslääk ( Buscopan ) ja anti-ripuli ( Imodium ) lääkkeitä. Apteekista voi antaa lausuntoja näistä.

Kuitenkin lääkkeet ovat usein hieman "tutkimus-ja-virhe" - he voivat antaa tukea, mutta ne eivät ole koko vastaus.

Masennuslääkkeet

Lyhyellä aikavälillä, masennuslääkkeet kuten trisyklisiä masennuslääkkeitä (TCA) tai selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI), voi auttaa pieninä annoksina. Niitä lääkärin määräämän.

"Pitkällä aikavälillä, pelkään, että nämä lääkkeet lopettaa ihmiset tekevät elämäntapojen muutoksia, jotka auttavat heitä parantamaan niiden kunto oikein," sanoo tohtori Lue.

"Mutta lyhyen aikavälin ratkaisu, ne voivat olla hyödyllisiä," hän sanoo.

Vaihtoehtoiset hoidot

Etsi asioita, jotka auttavat sinua rentoutumaan.

Jotkut ihmiset eivät halua puhua tilanteita, jotka voivat ovat johtaneet niiden IBS.

Joten, avain asia on löytää asioita, jotka auttavat heitä rentoutumaan. Tämä voi yksinkertaisesti tehdä enemmän aikaa levätä ja rentoutua, tai yritys vaihtoehtoisia hoitomuotoja - kuten meditaatio, hypnoosi, reiki, akupunktio - tai kosketa hoitoja, kuten hieronta.

Nämä hoidot on tietty "parantava vaikutus", ja ne voivat auttaa lisätä ihmisten luottamusta ja uskoa siihen, että he voivat hallita kunnossa.

Puhua siitä

Olitpa hakea ammattiapua puhumalla neuvonantaja, psykoterapeutti, tai yksinkertaisesti GP, ystävä tai sukulainen - se voi todella auttaa tuomaan kunnon osaksi auki.

Jos syy on emotionaalinen, tai tietyn stressor elämässäsi, piirtämällä pois alitajuisessa ja puhuu se voi auttaa sinua kohdistamaan perussyy ja siirtyä eteenpäin.

Probiootit ja aloe vera

Aloe vera on ehdotettu olevan hyödyllisiä hoidettaessa IBS oireita.

Tietyt mahdollisia korjaustoimenpiteitä, kuten aloe vera ja probiootteja, voi pystyä auttamaan - vaikka asiantuntijalausunnon on yhä jakautunut.

"Kuten paljon" uusia "korjaustoimenpiteitä, suuri osa parantava vaikutus on merkittävä plasebo vaikuttaa, sanoo tohtori Lue.

"Minulla on potilaita, jotka vannovat nämä korjaustoimenpiteet. Joten minun neuvoni on, että jos se ei vahingoita sinua - miksi ei kokeilla sitä ", hän sanoo.

Kun nähdä GP

Se ei ole aina tarpeen nähdä GP, jos sinulla on IBS oireita.

Sen sijaan, Gut Trust kannustaa ihmisiä:

 • ymmärtää niiden kunto paremmin
 • tietää, miten hallita sitä
 • tunnistaa, kun ne täytyy mennä ja nähdä asiantuntija.

"On tärkeää, että ihmiset ymmärtävät oman IBS. Niiden pitäisi myös tietää niiden oireita, mikä erottaa sen pois heille ja miten he voivat käsitellä sitä, "sanoo Lue.

"Ja he tulevat tietämään, kun asiat ovat hieman erilaisia ​​ja milloin mennä ja nähdä asiantuntija, hän sanoo.

Ruokavalio vinkkejä

Koska ihmiset kärsivät eri IBS oireita, ei ole "yksi koko sopii kaikille" ruokavalio suunnitelma, joka toimii kaikille.

Mutta ihmiset kärsivät IBS on vähemmän suvaitsevaisuutta tietyissä elintarvikkeissa.

Rekisteröity ravitsemusterapeutti Nigel Denby antaa joitakin ruokavalio vinkkejä, jotka voivat auttaa.

 1. Tunne laukaisee: pitää ruoka ja oire päiväkirja paikantaa tietyissä elintarvikkeissa, jotka aiheuttavat oireita.
 2. Säännölliset ateriat: tehdä aika syödä kuin syö "liikkeellä", ja ei olla kiusaus jättää aterioita.
 3. Leikata kahvi: kofeiini voi ärsyttää suolen ja pahentaa IBS oireita. Yritä välttää kahvia, teetä, cola ja katso, jos oireet paranevat.
 4. Ummetus: kokeile luumu mehu, puuroa, linssit ja pavut, täysjyvä leipää ja täysjyväviljaa riisiä. Kuten välipala syödä rusinoita, pähkinöitä ja pala hedelmää. Lisää palkokasvit, linssit tai ohraryynit aterioihin lisätä liukoista kuitua sisältöä.
 5. Ripuli: Aloita omenamehua, muroja ja valkoinen paahtoleipää aamiaiseksi. Grillattua lohta couscous tai kanalla, tonnikalaa tai juustoa tekee hyvän tärkein lounasta tai illallista. Varmista, että olet juoda usein, ja yrittää hedelmiä ja yrttiteet ratkaista mahassa.
 6. Turvotus: kokeile probiootti mini-juomaa, jossa Täysjyvävilja ja leikatut tai kuivatut hedelmät aamiaiseksi. Lounasta tai illallista kokeilla Jyväleivän, jossa proteiini täyttö-tai siankyljys perunamuusia ja juureksia. Vältä virvoitusjuomia, vihreät lehtivihannekset, sipulia, papuja ja palkokasveja. Nämä ovat kaikki "suulas" elintarvikkeisiin.

Lisätietoja

Kliinisen käytännön ohjenuorana IBS (NICE)

IBS Verkko