Ectena

Mahahaava

Mikä on haava?

Monet ihmiset eivät koskaan ymmärrä, että heillä on haava. Toiset tuntevat kipua tai polttavaa tunnetta heidän ylävatsan.

Mahahaava on alue vahinkoa sisävuori (limakalvon) mahan tai yläosa suolisto (pohjukaissuolen).

Bakteeri, Helicobacter pylori, on tärkein syy haavaumia tällä alueella.

Miksi ihmiset saada haavoja?

Yleisin syy on tartunnan Helicobacter pylori bakteereita. Tämä vastaa jopa 90 prosenttia kaikista tapauksista peptinen haava.

Toiseksi yleisin syy on vahinko aiheutettu kivunlievitys lääkkeitä, kuten aspiriinia (esim. Disprin) tai steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID, kuten ibuprofeeni, diklofenaakki (esim. Voltaren) tai naprokseeni (esim. Synflex)) käytetään monissa varten niveltulehdus, reumatismi, selkäkipu, päänsärky ja ajan kipua.

Ihmiset heikensi vakava sairaus (kuten krooninen hengitysteiden sairaus tai suuri trauma) ja alle fysiologinen stressi ovat erityisen alttiita muodossa haavaumat. Tämän arvellaan johtuvan huonosta hapetus limakalvon vatsaan.

Joskus (in eurooppalaiset), mahahaava johtuu syöpä ja harvoin, tiettyjä muita sairauksia on todettu olevan vastuussa. Tällaisia ​​tiloja ovat:

 • liiallinen tuotanto suolahappoa mahassa (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä)
 • Crohnin tauti (tulehdustila vaikuttaa jokin osa suolen).

Mitä haava tuntuu?

Tämä vaihtelee suuresti eri henkilöillä. Monet ihmiset eivät koskaan ymmärrä, että heillä on haavauma, ellei dramaattisia oireita yhtäkkiä kehittää, kuten veren oksentaminen. Toiset tuntevat kipua tai polttavaa tunnetta heidän ylävatsan.

Oireet kuvataan usein ruoansulatushäiriöt, närästys, nälkää tai närästystä.

Jotkut kärsivät huomaavat, että syöminen todella auttaa ratkaisemaan epämukavuutta jonkin aikaa, toiset löytää se tekee niistä pahempi. Citrus juomia, mausteinen ja savustetut elintarvikkeet voivat tehdä kipu pahempaa.

Lopuksi on tärkeää korostaa, että useimmat ihmiset vatsakipuja ei ole haavaumia.

Haavauma on vaarallista - varoitusmerkit ovat:

 • nielemisvaikeuksia tai pulauttelu
 • jatkuvaa pahoinvointia ja oksentelua
 • oksentelu veren tai oksennuksen kanssa ulkonäkö kahvinporot
 • musta tai tervamainen uloste (sisältää pilkottu verta menetetty haava)
 • tahaton laihtuminen
 • anemia (kalpeus ja väsymys)
 • äkkinäinen, vaikea ja lamaannuttavaa vatsakivut.

Mitä voin auttaa itseäni?

 • Tupakointia ja alkoholin asettaa sinut suurempi riski sairastua haava. Se on hyvä idea lopettaa tupakointi ja kohtalainen alkoholin nauttiminen.
 • Jos jostain syystä sinulla on suurentunut haavaumat, on tärkeää kysyä neuvoa ennen kuin harkitsee tulehduskipulääkkeiden tai asetyylisalisyylihapon.
 • Jos koet oireita haavauma, ota yhteys lääkäriin. Saatat tarvita perusteellista tarkastelua sairaalassa gastroskopia. Tämä on turvallinen ja yleensä suorittavat menettely, joka auttaa lääkäri päättää, onko oireet johtuvat haava tai jotain muuta.

Miten lääkäri tekee diagnoosin?

Diagnoosi voidaan vahvistaa lopullisesti tai sulkea pois gastroskopia.

Virallisemmin tunnetaan Mahalaukun (OGD tai ylemmän GI endoskopia), kyseessä katsomalla limakalvon ruokatorven (ruokatorvi), vatsaan ja pieni kuitu-optiikan kamera, joka voidaan niellä.

Gastroskopia on enemmän hyötyä diagnosoinnissa, jos se tehdään ennen kuin käytät mitään happamuutta vähentävillä lääkitys.

Röntgentutkimus (johon Barium aterian) voi myös käyttää, mutta se ei ole aivan yhtä luotettava tai hyödyllistä diagnostiikassa kuin gastroskopia, ja niin ei usein näinä päivinä epäillään haava.

Se ei tarjoa mahdollisuutta ottaa kudosnäytteitä (koepaloja) mikroskooppista diagnoosi kudosten poikkeavuuksien ja infektio.

Mikä on Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori on minuutin bakteereja, että huolimatta erittäin happamissa olosuhteissa, voi elää sisällä ja alle limakalvon vatsaan.

Tutkimukset osoittavat, että jopa 10 prosenttia väestöstä kehittyneiden maiden kantaa bakteeria, vaikka suurin osa näistä ei ole oireita siitä - vain noin 15 jokaista 100 tartunnan saanut mennä kehittämään haavauma.

Ryhmät useimmiten vaikuttaa ovat:

 • vanhukset
 • kehitysmaiden ihmisille - jopa 95 prosenttia voi tehdä sitä.

Tekeviltä tämä bakteeri tänään on todennäköisesti saanut tartunnan lapsuudessa (se näyttää olevan yhteydessä liian ahtaissa oloissa ja köyhä lapsuus).

Riski saada tartunta aikuiselle on vaatimaton - alle 1 prosenttia vuodessa, ja päivän lapset näyttävät olevan vähemmän todennäköisesti noutaa.

Helicobacter pylori itsessään ei yleensä aiheuta haavaumia oireita. Siitä huolimatta tämä bakteeri on yleisin syy maha-ja pohjukaissuolen.

Bakteerit voivat myös olla rooli kehittämisessä mahalaukku.

Helikobakteeri-infektio voidaan poistaa ottamalla antibiootteja. On noin 80 prosenttia onnistuneen hoitoon infektio ja paranna haava vain yksi lyhyt hoitojakso.

Jos bakteereja ei ole poistettu, useimmat ihmiset saavat toistumisen niiden haavauma jälkeen lyhyessä ajassa. Toinen tai kolmas hoitojakso yleensä häviää Useimmissa näistä tapauksista.

Miten tunnistaa tartunnan Helicobacter pylori

 • Gastroskopia, jonka jälkeen koepala limakalvon mahan (limakalvon) voi mahdollistaa bakteerien, tulehdusta ja kudosten poikkeavuuksia arvioitava mikroskoopilla. Alkaen koepala, kudosta limakalvon voidaan tarkistaa bakteerien esiintyminen.
 • H.pylori "Puhalluskoe ': henkilö luo aluksi pieni juoma sisältää kemiallisia kutsutaan ureaa. Sitten he hengittää laite, joka testaa uloshengitysilman aktiivisuuden bakteerien
 • Verinäyte: jos sinulla on, tai on ollut, Helicobacter pylori, se voidaan havaita vasta-aineita veressä.
 • Ulostenäyte: kyseessä jäljittämistä bakteerien DNA: n tai antigeenin näyte ulosteesta tai ulosteen, jossa bakteerit on läsnä suolistossa.

Kenen pitäisi seuloa ja hoitaa Helicobacter pylori?

Nämä kysymykset edelleen keskustellaan.

 • Kaikki potilaat, joilla todistetusti haavauma mahan tai pohjukaissuolen olisi testattava, ja hoitaa, jos bakteeri löytyy.
 • Alle 45-vuotiaiden kanssa haava kaltaisia ​​oireita voi välttää gastroskopian valitsemalla puhalluskoe. Jos se on positiivinen Helicobacter pylori-infektion potilasta tulee hoitaa antibiooteilla.
 • Henkilöt, joilla on diagnosoitu imusuonten syöpä mahan (hyvin harvinainen) olisi tutkittava, ja jos on bakteereja, käsitelty.
 • Henkilöt, joilla on diagnosoitu varhaisessa vaiheessa mahalaukku tulisi tutkia ja hoitaa, jos on bakteereja.
 • Lähes jokainen aiemmin ollut todistettu haavaumat pohjukaissuolen Helicobacter pylori, ja siksi se on ehdottanut, että nämä ihmiset voitaisiin käsitellä ilman testausta.
 • Kuka tahansa haava kaltaisia ​​oireita, mutta normaali gastroskopia, eivät hyödy testaus tai käsittely.

Minkä tyyppisiä lääke voi aiheuttaa haavaumia ja haavakomplikaatiot?

Aspiriini (esim. Disprin) ja steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID, kuten ibuprofeeni, diklofenaakki tai naprokseeni) voi aiheuttaa haavaumia, mutta vain pieni osa heistä osallistuu näiden lääkkeiden kehittämiseksi haavauma.

Kuitenkin, koska ne ovat niin laajalti käytetty, satoja ihmisiä Euroopassa kuolee vuosittain seurauksena haavan komplikaatioita näitä lääkkeitä.

Mahahaava. miksi ihmiset saada haavoja?
Mahahaava. Miksi ihmiset saada haavoja?

Jotkut ihmiset ovat hyvin korkea herkkyys aspiriinia ja tulehduskipulääkkeiden (esim. vanhukset) ja näiden ihmisten ei pitäisi ottaa tällaista lääkitystä regularly2.

Jos olet aiemmin ollut verenvuoto haavauma, sinun ei pitäisi ottaa lääkettä, joka sisältää aspiriini (asetyylisalisyylihappo) tai tulehduskipulääkkeitä.

Kuka on vaarassa Aspiriinilla (asetyylisalisyylihappo) ja tulehduskipulääkkeiden?

 • Ihmiset yli 60 - riski kasvaa iän myötä.
 • Jos sinulla on ollut aiemmin haavauma, riski on suuri.
 • Jos käytät antikoagulantteja (verenohennuslääkkeitä hoito) samaan aikaan, verenvuoto on todennäköisempää ja vakavampia, kun se tapahtuu.
 • Suun kortikosteroidien (kuten prednisoloni (esim. Precortisyl) ) lisätä mahdollisuuksia mahalaukun ärsytystä ja haavaumia.
 • Suurempi annos aspiriinia tai NSAID suurempi riski.
 • Pitempi hoidon, sitä suurempi riski.

Voin vähentää riskiä aspiriinia tai tulehduskipulääkkeitä?

Jos olet alttiita tämän ongelman riskiä ei vähennä lääkitystä:

 • on täydellä vatsalla
 • kuten liuenneen tai lasitettu tabletti ("enteropäällystetyt)
 • muita reittejä pitkin, kuten peräpuikkoina tai pistoksena.

Kuitenkin, happo-vähentää lääkitystä (protonipumpun estäjiä tai PPI: n, kuten omepratsoli tai lansopratsoli, H 2-inhibiittorit, kuten ranitidiini (esim. Zantacin) tai nitsatidiinia (Axid) ) ei vähennä haava riskejä aspiriinia ja tulehduskipulääkkeitä.

Hoito-nimisen lääkkeen misoprostoliin (esim. Cytotec) tarjoaa suojaa limakalvoa ja on myös olla hyödyllinen. Misoprostolia voi aiheuttaa ripulia, mutta tämä suuntaus vaihtelee henkilöittäin.

Voit välttää NSAID?

Jos tarvitset kipulääke, sinun kannattaa harkita lääkityksen, joka ei altistavat ulkustautia. Parasetamoli (esim. Panadol) voivat olla kokeilemisen arvoisia tässä suhteessa, koska se ei liity ulkustautia.

Päänsärkyä, migreeni ja krooninen vatsakipu ovat edellytyksiä, jotka Tulehduskipulääkkeet voivat helposti korvata muut kipulääkkeet.

Kun kyseessä on kihti, akuutti hyökkäykset voidaan hoitaa muiden lääkkeiden kuten kolkisiinilla sijaan tulehduskipulääkkeitä.

Voit välttää hoidon aspiriinin?

Monissa tapauksissa, aspiriini voidaan korvata muita lääkkeitä, kuten esimerkiksi parasetamoli, joka ei altistaa mahahaava ja vielä tarjota sama terapeuttinen vaikutus.

Kun kyseessä ovat aspiriini, parasetamoli on yhtä tehokas, ei haavaumia riskiä.

Kun pieni annos aspiriinia (esim. Caprin 75mg) on määrätty vähentää sydän-ja verisuonitautien riski (johtuvia komplikaatioita "valtimoiden kovettuminen" - ateroskleroosi), tasapaino olisi löydettävä välillä riskiä sairastua sydän / valtimotauti ja peptisen haavaumia.

Jos sinulla on ollut mahahaava, sydän-riskiä voidaan pienentää tarjotaan vaihtoehtoja aspiriinia, kuten dipyridamoli (persantin) tai Clopidogrel (Plavix).

Suhteellinen riski näiden edellytysten täyttymistä ja niiden hallinta vaihtelee henkilöstä toiseen, joten se on aina kannata puhua sen yli lääkärisi kanssa.

Hyviä neuvoja

Keinoja lopettaa tupakointi

 • Mennä kylmä kalkkuna ja käytön tahdonvoima - ei helpoin tapa.
 • Käytä nikotiinikorvaushoitoa ja muiden tupakoinnin lopettamiseen lääkitys yhdistettynä tahdonvoimaa.
 • Osallistu tupakoinnin lopettamiseen suunnitelman (joka sisältää lääketieteellisiä hoitoja ja tukipalveluihin) - tämä tuottaa suurimman onnistumismahdollisuuksia. Lääkärin leikkaus voi kertoa mistä löytää paikalliselta palveluntarjoajalta.

Jos uskot haavauma, katso lääkäriin tauti on melko helppo havaita (gastroskopia seulonta haava bakteerit) ja on helposti parannettavissa.

Jos sinulla on ollut ruoansulatushäiriöt tai vatsavaivat, vain aspiriinia ja tulehduskipulääkkeiden kanssa käydyn keskustelun jälkeen lääkäriltä tai apteekista.

Jos olet aiemmin ollut verenvuoto mahahaava, kannattaa välttää aspiriinia ja tulehduskipulääkkeiden kokonaan.

Jos tupakoit, lopeta.

Muut ihmiset lukevat:

Mahahaava - hoito: miten verenvuoto haavaumat hoidetaan?

Tupakointi - vähentämällä tai lopettaa: puuttumalla fyysistä riippuvuutta.

Virukset ja bakteerit: kuinka virus-ja bakteeri leviää?

Gastroskopia: miten gastroskopia tehdään?