Ectena

Verikokeet

Verikokeet voi paljastaa arvokasta tietoa syy taudin ja sen oireet (diagnoosi) ja ovat arvokkaita myös seurata hoidon vaikutuksia.

Mikä on verikoe?

Verinäytteet voidaan ottaa joko laskimoon tai valtimoon.

Verikokeet ovat erittäin hyödyllisiä diagnostiikassa. Veri muodostuu useita erilaisia ​​soluja ja muita yhdisteitä, kuten erilaisten suolojen ja tiettyjen proteiinien.

Nestemäinen osa verta kutsutaan plasmaksi. Kun veren hyytymistä kehon ulkopuolella, verisolujen ja joitakin proteiineja tulee kiinteitä. Jäljelle jäävä neste on nimeltään seerumi, jota voidaan käyttää kemiallisia kokeita ja testejä selvittää, miten immuunijärjestelmän taistelee sairauksia.

Lääkärit voivat ottaa verinäytteitä ja kasvaa tarttuvaa organismien, jotka aiheuttavat sairauden nähdä, mitä he ovat mikroskoopin läpi.

Miten verikoe tehdään?

Verinäytteet voidaan ottaa joko laskimoon (joka kuljettaa verta sydämeen) tai valtimo (joka vie verta pois sydämestä).

Jos vain muutama pisara verta tarvitaan (seuranta verensokerin diabetes, esimerkiksi) se riittää tekemään pieniä prick sormenpäästä ja sitten purista verta.

Suurin verikokeet otetaan suoneen, yleensä lähimmäisiäsi kyynärpää. Ensimmäinen johto (kiristysside) on sidottu noin olkavarteen tehdä vein näkyvästi. Se voi olla hieman tiukka, mutta tämä tekee siitä paljon helpompi tehdä testin.

Verikokeet. mikä on verikoe?
Verikokeet. Mikä on verikoe?

Pistoskohdan sitten puhdistetaan henkeä ja sitten neula laitetaan suoneen. Neula liitetään joko matalapaine verikoe pullo tai ruisku, jossa mäntä vedetään takaisin luoda matalapaine. Kun tarvittava määrä verta on purettu, neula poistetaan ja hieman vanun pidetään haavan päälle. Tämä tulee painaa yhdestä kahteen minuuttia ennen laastari.

Jos veri otetaan valtimo, se on yleensä uutetaan ranne, jossa on valtimo, joka on hyvin lähellä ihoa. Tämä voi olla hieman epämiellyttävä, koska valtimon seinämän on enemmän kipua hermot siinä kuin suonen seinämän.

Otettuaan verta valtimo voi olla tarpeen järjestää vanun siitä, missä ruiskutus tehtiin noin viisi minuuttia pysäyttää verenvuodon.

Jotkut ihmiset ovat hyvin herkkiä neuloja ja näkyville omaa verta ja saattaa heikottaa verinäyte. Tämä ei ole epätavallista, ja voidaan vähentää istuessa tai maatessa, kun näyte on otettu. Jos sinua heikottaa tai epäilet, että saatat heikottaa, kerro välittömästi henkilö, joka on ryhtynyt verta.

Mitä lääkärit tutkia veressä?

Veri sisältää kaksi keskeistä tekijää: neste, joka kutsutaan plasmaksi ja soluja. On olemassa kolme erilaista solut: punasolujen, valkosolujen ja verihiutaleiden. Saada tarvitsemansa tiedot verestä, lääkärit itse tehdä useita testejä verinäytteen kanssa. Näitä ovat mitatut solujen ja verisivelyvalmisteeseen. Verisivelyvalmisteeseen on elokuva verta sijoitetaan dian lääkärit voivat tarkastella yksittäisiä soluja mikroskoopilla. Nämä testit on lueteltu alla.

Punasoluja

Yksi tärkeimmistä punasolujen testejä käytetään selvittää, kuinka paljon hemoglobiinia on veressä. Hemoglobiini kuljettaa happea elimistössä. Tätä kutsutaan hemoglobiinin tai tasolla.

Toinen tärkeä koe, MCV tai MCV testi mittaa koko punasoluja.

Jos henkilö kärsii anemiasta niiden hemoglobiini on aina vähemmän kuin normaalisti. Mutta koko punasolujen riippuu anemia teillä.

Hematokriitti mittaa kokonaismäärä, punasolujen ottaa vereen. Käytännössä tämä tapahtuu kiertämällä koeputkeen verta, kunnes punasolujen - raskain osa veren - mennä putken pohjalle. Sitten niiden määrä lasketaan.

Lähes kaikki anemia aiheuttaa alhainen hematokriitti (punasolujen alhainen määrä), kuten myös hyvin voimakasta verenvuotoa. Korkea hematokriitti voi ilmetä, jos henkilö on kuivattu päässä ei juo tarpeeksi nestettä tai koska he ovat menettämässä nestettä tapahtuu ripulia, palovammoja ja joskus leikkausta.

Jos punasolujen ovat vaalean, se voi olla merkki raudanpuutosanemian. Jos heillä on outo muoto, se voi johtua sirppisoluanemia tai anemia.

Lääkärit myös lisätä tahroja verisivelyvalmisteeseen testata veren loisten, esimerkiksi kun kyseessä on unitautia tai malaria. Ne voivat myös testata bakteerien tapauksessa verenmyrkytys.

Valkosolujen (WBC)

Lääkäri laskee kokonaismäärä valkosolujen ja toimii, kuinka monia erilaisia ​​valkosolujen potilaalla on. Tätä kutsutaan ero valkosolujen määrä.

Määrä valkosolujen määrä saattaa nousta ja tämä voi johtua bakteeri-infektio, verenvuoto tai polttaa. Harvemmin syy nosti valkoisen määrä johtuu leukemia, syöpä tai malaria.

Henkilö voi menettää valkosoluja, koska heillä on autoimmuunisairaus ongelmia - tämä on, jos vasta-aineita, jotka pitäisi taistella sairauksia hyökätä kehon sijaan. Muita syitä menetys valkosolujen sisältävät virusinfektiot. Harvemmin, tämä voi olla sivuvaikutuksena tietynlaisia ​​lääkkeitä.

Lääkärit pitävät silmällä valkosolujen selvittää, miten tauti on muuttumassa. Seuraamalla verenkuva näin he voivat muuttaa potilaan hoidon tarpeen.

Verihiutaleet

Verihiutaleet ovat hyvin pieniä verisoluja, jotka kasata yhteen sivustoja vahinkoa verisuonia. Ne muodostavat perustan veren hyytymistä, joka muodostaa jos leikkaat itse.

Verihiutaleiden määrän voi tehdä henkilö alttiita verenvuoto, joskus jopa ilman vammoja esiintyy. Syitä alhainen verihiutaleiden määrä ovat autoimmuunisairauksien jossa voit valmistaa vasta omaan verihiutaleita, kemoterapiaa, leukemia, virusinfektiot ja eräät lääkkeet.

Korkea Verihiutaleiden tehdä henkilö alttiimpia verihyytymiä. Korkea trombosyyttitasoa löytyy olosuhteissa, joihin liittyy luuytimen kuten leukemiaa ja syöpää.

Mitä ovat veren hyytymisen tutkimuksia?

Enemmän testejä tarvitaan, jos potilaalla on todettu kärsivän veren hyytymishäiriö niin, että joko niiden veri ei hyytymistä kunnolla tai jos se hyytymistä liian hyvin.

Kun laskimoon on vaurioitunut, yleensä hieman veritulpan muodostavat sisäpuolella. Verihyytymä on tehty verihiutaleiden ja proteiineja veren plasmassa (kutsutaan hyytymistekijöiden).

Henkilö normaalia runsaampaa verenvuotoa, jos heillä on alhainen verihiutaleiden määrä, jos on puute hyytymistekijöiden, tai jos ne eivät toimi.

Jos verenvuoto häiriö johtuu ongelmia hyytymistekijöiden enemmän testejä tarvitaan. Joskus hyytymishäiriö on vyörytetty perhe, mutta se voi johtua myös maksasairaus, koska maksan tekee monet veren hyytymistekijöiden.

Hyytymiskokeet tehdään säännöllisesti ihmisiä, jotka ovat verenohennuslääkkeitä kuten varfariinia. Lääkärit muuttaa näiden lääkkeiden annosta riippuen testitulokset.